Strømmen Rotaryklubb, månedsbrev for april, 2011
4.april: Roar Amundsen, Strømmen Gårdeierforening, ”Hvor vil vi med Strømmen?”Trevarelokalet
Roar fortalte kort om hvordan Gårdeierforeningen oppsto, hvilke interesser den har som formål å ivareta, og hvem som er med der. Aktuelt for Strømmen nå er utbyggingen av Strømmen Øst, innover mot det som på folkemunne kalles ”hagebyen”. Det er mange grunneiere i Strømmen Øst som skal bli enige om en plan som på mest rettferdige måte vil ivareta alles interesser. Noen åpne områder karakteriseres som ”friområder”, og vil ha en lavere verdi enn nabotomta der det står et nyoppusset hus. Det er også anført at utnyttelsesgraden er ganske høy på vestsiden, med massive bygninger og tunge fasader mot Strømsveien. Og med forretninger i første etasje uten inngang fra Strømsveien! Men Roar understreket at det vil bli lagt stor vekt på ”luft og grønt” i utbyggingen av Strømmen Øst. Han ga også uttrykk for at han trodde Storsenterets nye utbygging vil ha en positiv virkning i sentrum.
Gårdeierforeningen ser for seg en mest mulig ”rettferdig” løsning på videre utbygging på Strømmen. Med bygninger med samme høyde og volum som på vestsiden, i harmoni med allerede eksisterende bygg.
Det ble noen spørsmål både underveis og til slutt, blant annet angående høyhus og Strømmen Sparebank sin rolle i Gårdeierforeningen. Strømmen Sparebank har skrinlagt planene om høyhus, men på sikt vil en utbygging som er annerledes enn 4 + 1 tilbaketrukket tvinge seg frem. Roar var ikke helt sikker på om han kvalifiserte seg som strømling etter bare 52 år på Strømmen, men det er i hvert fall tydelig at han har hjertet sitt her!
11.april: Tema for denne kvelden var skole. Rektor ved Sagdalen skole, John Ahlsen, ”Hva lærer de egentlig på skolen?”
Sagdalen skole
Ahlsen ga først en kort oversikt over situasjonen i Skedsmoskolen, med noen av de utfordringene som oppstår i en kommune med stor innflytting. Det er 550 pedagogiske årsverk i Skedsmoskolen, det er 16 ordinære grunnskoler pluss voksenopplæringsssenter, Frydenlund skole og musikkskolen. Skolene er slik fordelt: det er en 1-4 skole, åtte 1-7 skoler, fire 8 – 10 skoler og tre 1-10 skoler. Det er 6.300 elever. Elevtallet i Skedsmoskolen vokser med ca. 150 elever pr. år – det tilsvarer elevtallet til en grendeskole mange steder i landet.Skolebudsjettet for 2011 er på 380 mill. Kommunen har avsatt 10 millioner kroner til hjelpetiltak for å forebygge uønsket elevatferd, blant annet gjennom et program som kalles TOFU, Time-Out for Utvikling.
Det var interessant for vår klubb å høre spesielt om Sagdalen skole – flere av medlemmene våre har gått der selv, hatt sine barn der, og noen har også sine barnebarn der! Skolen har pr. i dag 570 elever. 45% har fremmedspråklig bakgrunn. Disse elevene representerer ca. 50 forskjellige språk. En del kontakt med hjemmene må foregå ved hjelp av tolketjenesten. Skolen har et årsbudsjett på 22 – 23 millioner. Vi fikk et godt innblikk i hvordan skolens indre oppbygging er, med strukturert møtevirksomhet og fastlagt tid til samhandling og informasjon. Det er avsatt to hele stillinger til sosiallærerfunksjonen, for å gi lærerne mulighet til å drive med det de egentlig skal drive med – undervisning. Skolens pedagogiske platform er tydelig på at det skal være ro og orden for å fremme læring, det skal være tydelige strukturer, alle skal vite hvilke oppgaver de har, det skal være et godt samarbeid mellom skole og hjem, for, som Ahlsen presiserte – læring er det vi driver med! Det skal være et høyt læringstrykk.
Det største problemet for øyeblikket er areal-mangel – elever må anvises plass på nærliggende skoler, som i sin tur også får plassmangel. Det er for øyeblikket en ond sirkel. Til skoleåret 2012 – 2013 vil det være fire paviljonger på Sagdalen. Ny ungdomsskole skal bygges på Bråtejordet, den skal stå ferdig i 2014. Sagdalen skal da overta Stalsberg, og vil få 900 elever i løpet av 5 – 6 år. Det blir landets største grunnskole.
Fin og nyttig oppdatering på lokale skoleforhold! Og
nå vet alle at kontaktlærer er det som i gamle dager het
klasseforstander ---
29. februar 2016
Mentor for flyktninger
Past president i Lillestrøm Rotaryklubb, Steinar Sivertsen, snakket om erfaringer etter ett år som mentor for en flyktning, og Øydunn Hodnebrog-Vibe fra Skedsmo kommune, orienterte om situasjonen for flyktninger i kommunen
15. februar 2016
Norges forsvarsevne eller mangel på sådan.
Fellesmøte med Lørenskog Vest Rotaryklubb i Skårer gård.
Medlem i Lørenskog RK,, pensjonert oberst Rolf Nordset vil holde foredrag med
tittel: Norges forsvarsevne eller mangel på sådan.